Akupunktur og kost

I vores vestlige verden, er det ofte således, at mad kategoriseres ud fra kalorier og næringsstoffer. Ofte bliver vores kroppe opfattet som stort set ens, så mad også påvirker os ens, og at bestemte fødevarer er “sunde” for alle.

Vi som mennesker, vores kroppe, konstitution, tilstand og ubalancer er dog bare ikke ens.

I Kina er det traditionelt set sådan, at de bedste læger behandler sygdom med en diæt og kun bruger medicin, når kosten svigter. Kosten ses som en del af den traditionelle kinesiske medicin og følger de samme diagnostiske og behandlingsmæssige principper som akupunktur.

 

Madens opførsel i kroppen

Inden for kinesisk medicin er man interesseret i, hvordan maden “opfører” sig, når den kommer ned i kroppen. Forskellige klimaer og tilstande kan være tilstede i kroppen, og kan være skabt af kost, emotioner, sygdomstraumer osv., men kan også genoprettes ved hjælp af den rette kost. Mad kan fx skabe overskud eller underskud af kulde, varme, fugt og tørhed. Der kan også være tendens til bestemte ubalancer i et organ, og mad kan nære og styrke fx nyrerne, milten, leveren eller hjertet. Organerne som er nævnt, skal ikke forståes på samme måde som i vestlig medicin. I Kinesisk medicin forstår man organerne som forskellige processer, fysiske såvel som mentale og følelsesmæssige. Det betyder, at man kan have en ubalance i et bestemt organ, uden der er noget galt med det i vestlig forstand.

Kosten, vi vil have mest gavn af at indtage, afgøres i østen ud fra hvem vi er. Hver person er konstitutionelt forskellige og har derfor forskellige næringsmæssige behov. Ud fra konstitution og ubalancer er det hermed muligt at bestemme nogle individuelt tilpassede kostråd, og rådgive om, hvad der vil være gavnligt at spise, og hvad der omvendt vil være uhensigtsmæssigt.

 

Maven og Miltens rolle

I kinesisk medicin er Maven en slags gryde, hvor maden, vi indtager, omdannes. Maden omdannes ved hjælp af Miltens varme, og Milten skiller det brugbare fra det ikke brugbare. Milten er i kinesisk medicin bl.a. ansvarlig for transport og transformation af det, vi indtager. Jo stærkere Miltens funktioner er, desto bedre er vi til at udvinde næringsstoffer fra maden, vi indtager, for at imødekomme kroppens behov. Når vi spiser, er spørgsmålet ikke så ofte, om noget specifikt mad er godt for os, men nærmere hvor stærk og god vores Milt er til at udvinde næring fra maden. Og tilmed hvor godt de andre organer støtter og nærer Milten i dens arbejde. Det er altså vigtigt, at vi støtter Maven og Milten, og andre involverede organer i deres arbejde. Vi kan altså styrke kroppen i dens egne selvhelbredende processer, ved både at spise den rette kost, men også gennem en behandling med akupunktur.

Til alle behandlingsforløb medfører individuelt tilpasset kost- og livsstilsvejledning ud fra et kinesisk medicinsk perspektiv.